2018. január 23., kedd

Egy kisebb Isten gyermekei

1987- ben ezért a filmért két Oscart adtak. A női főszereplő Marlee Martin díjat kapot és a Legjobb film díjat is elnyerte abban az évben.
De nyilván nem emiatt tettem ide. Mérföldkő volt számomra a világlátása. Akkoriban a Vakok Intézetében dolgoztam és hamar kipenderítettek a látásmódom miatt. Nem voltam hajlandó betegségnek elkönyvelni az állapotukat. Helyzetgyakorlatként fogtam fel és igyekeztem megtalálni mindenki számára a neki megfelelő utat. Imádtam, de nagyon makacsul szembe mentem az akkori felfogással. Ma sikeres lennék, mert végül elfogadta a vezetőség, hogy nekik kell a saját sorsukról dönteni.Igaz az eltelt harminc évben már másként közelítenek a problémákhoz. Bár nem mindenben.
Itt van Geréb Ágnes esete aki a maga módszereivel akarta forradalmasítani az otthonszülést. Külföldön már régóta a család választhatja meg , hogy miként tervezi a gyermek érkezését. Az egyén dönt és nem a rendszer. Itt van a közös kapocs napjaink eseményei és a film között.
Fiatalként a szabadság jelentett számomra mindent. Úgy látom ahogy öregszem megint a forradalmi gondolatok szerelmese vagyok.5 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Megfogott a film, s értelek. Csodálkoznék is, ha nem így álltál volna hozzá. Tapasztaltam, hogy széllel szemben nehéz menni, s az ember egy idő után feladja. vagy inkább a gyenge ember? Akárhogy is írja, mondta a tegnapi cikk riportalanya, hogy álljunk hozzá, azért ahhoz ember is kell. Vagy ismét elolvasnom.
.

Györgyi írta...

Holdgyöngy!
Szerintem az emberekben alap tulajdonságként jelen van a bátorság. A hittel van a baj és az önbizalommal. Érek én annyit, hogy meghallgassanak? Vagyok annyira érdekes, hogy figyeljenek rám? Kellek én bárkinek is? Messzire vezetnek a szálak amiket a kérdések fonalként szerteszét visznek. A szeretet az ami önbizalmat és hitet ad. Ha szeretünk és szeretve vagyunk az erőnk megsokszorozódik. Elég egyetlen ember szeretete és bizalma. Hívőknek ott van az Isten aki ezt a folyamatot segíti.
"Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányosságom váljék jósággá benned.
Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."
Weöres Sándor szavaival sokkal szebben lehet ezt elmondani.

Katalin írta...

https://www.facebook.com/973brisbane/videos/1451123078243974/

Györgyi írta...

Katalin!
Csodálatos ez a video amit hoztál.
Köszönöm.

Katalin írta...

ilyet még nem láttam, egy ismerősömmel együtt néztük, aki nem értette,
kell ilyen érző, avatott szem (vagy szív?), mint a tied