2017. április 21., péntek

Tudom. Sapka, sál.

Eleinte élveztem az áprilisi havazást. Majd ahogy egyre hosszabbra nyúlt ez a folyamat eltűnt a mosoly az arcomról és kezdtem komolyan venni. Kedvesem pedig induláskor humorizált amikor aggódtam, hogy elég melegen öltözött- e fel? Majd mielőtt kilépett az ajtón visszaszólt: -Tudom sapka, ál.
Na jó de most komolyan micsoda dolog hogy megfagyunk? Még áprilisi tréfának is rossz. Tegnap olvastam, hogy régóta riogatásnak hitt előrejelzés kezd valósággá válni. Ugyan még szerintem csak ijesztegetés az, hogy megált a Golf-áramlat, de előbb utóbb bekövetkezik ez is. Ha így lesz akkor megszokottá válik majd , hogy ilyenkor köszönéskép majd elmonjuk: Tudom sapka , sál.

Megállt a Golf-áramlat!? Minden idők leghűvösebb nyarára készülhetünk!

Az utolsó ezer év, leghidegebb időszakára számíthatunk – ilyet még élő ember sohasem látott európában. Golf áramlat és óceán elemző szakemberek észrevették azt, hogy a globális felmelegedés folyományaként a golf áramlat már majdnem megállt – és pár hónapon belül teljesen megfog állni és akkor tényleg bekövetkezhet egy esedékes “jégkorszak”.

A golfáramlatról néhány szó

A Golf-áramlat északi folytatásával, az Észak-atlanti-áramlattal együtt erős, meleg és gyors atlanti-óceáni áramlat, amely a Mexikói-öbölben indul, elhalad a Floridai-szorosnál, majd az Amerikai Egyesült Államok és Újfundland keleti partjai mellett, majd áthalad az óceánon. A 30° nyugati, 40° északi koordinátáknál kétfelé válik, északi ága Európa északi része felé halad (Észak-atlanti-áramlat), a déli pedig Nyugat-Afrika felé visszakanyarodik (Kanári-áramlat). A Golf-áramlat, illetve meghosszabbításai jelentősen befolyásolják azon szárazföldi területek éghajlatát, amelyek közelében elhaladnak. Forrás: Wikipedia


Ha mindezt figyelembe vesszük akkor Európában tartósan hideg nyarakra számíthatunk.


6 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Egyrészt túlzott felmelegedés, másrészt jégkorszak... Jó lenne, ha a sok szakértő összehangolná a hangzavart!

Györgyi írta...

Rózsa!
Összehangolták. A Golf- áramlat hozta Európába a meleget. Most azonban nem hozza, mert megállt. Így jön a lehülés.

Mamka írta...

Jé! és hűűű! Átolvasom még 1x.

Márta írta...

Ugyan!
Tavaly azt olvashattuk, hogy az évszázad tele lesz, most meg a leghidegebb nyár.
Nem élet az élet "legek" nélkül.
Mindig kell valami hajcihő...


Katalin írta...

ha szerettek olvasgatni, szívből ajánlom a következőt:

http://zoldkor.blog.hu/2016/10/24/a_gyerekek_korabol_az_allatok_koraba_valtas_egy_uj_korszak

Györgyi írta...

Katalin!
Imádom, hogy mindenről eszedbe jut valami és értőn olvasol.