2017. február 8., szerda

Jeges tea és a Tavasz lány meséje


                                             Mese egy képről Vén barátomnak

A Tavasz hölgy mikor itt járt nem tartotta megfelelőnek még az időt a maradásra. Kevés a fény panaszolta. Különben is az éjszakák nekem még túl hűvösek. Az a förtelmes fehérség jeges leheletével bevonja a fákat és rémisztően hideg. Még a végén megfázom. Beláthatják, hogy nem teázhatok egész nap, hogy melegen tartsam magam. Inkább visszamegyek a négy évszak tüzéhez melegedni és jövök, amikor kedvezőbbek a körülmények. Fogta m,agát és amilyen gyorsan jött úgy távozott. Maga után hagyva a telet, hideget, jeget. A madarak azonban nem mentek vele. Itt maradtak és várnak. Erre a kicsi időre minek elmenni?- mondják. Az emberek majd csak adnak enni nekünk finom napraforgót , egy kis búzát, árpát, és más tápláló magokat! Mi pedig cserébe énekelünk nekik és megkíséreljük visszacsalogatni a Tavasz lányt.Az öreg Február apó biztosan örülne ha az idén előbb végezhetne a munkáival. A földeket ki kell csomagolnia a fehér paplanokból. A jeget a nappal felolvasztatja, a vizeket jó mederbe tereli, és a szeleket  elcsendesíti. Felébreszti mély álmukból a magocskákat és szól az állatoknak is, hogy bizony lassan ideje ébredezniük a mély álmukból. A medvének már szólt. Az engedelmesen kimászott a barlangjából és nem ijedt meg az idén az árnyékától, tehát velünk marad. Csak azt a fránya teát kellene a napnak melegítenie még egy kicsit, hogy kiolvadjon a kannából és a Tündér ihasson belőle! Az a kedvenc itala. ha nem tud inni nem marad itt. Így nincs más dolgunk, mint rábírni a szelet, hogy óvatosan fújja el a felhőket a nap elől!A törékeny hóvirágok már kidugták a fejüket, de még nagyon gyöngék. Fagy kapitány is elálmosodott és szívesen visszavonulna már egy kicsit megpihenni. Az idén sokat dolgozott és biza elfáradt.
Az emberek is kimerültek a sok fázás megviselte őket, így sokan legyengültek és megbetegedtek. Prüszkölnek, tülkölnek harsog tőlük az egész Föld legalábbis ezen a féltekén. Holle anyó tartalékai is kimerülőben vannak. Rengeteg havat rázott ki az idén a dunnáiból. A fiatal lány segítői elmentek innen, mert azt mondják a Föld más részein több fizetést kapnak. Bolondok lennének itt maradni. Így szegény Anyó már nehezen viseli egyedül a sok munkát. Neki is jobb lenne, ha hamarabb elmehetne innen.
Minden esetre én az udvaron hagyom a teáskannát és jól figyelek. Az idén szeretném meglesni a Tavasz lányt amikor leül és az első csipke bogyó teáját megissza nálunk. Mindennap frisset készítek reggelente és teletöltöm a kannát vele. Sajnos mostanában még hamar meghűl a teánk, de nemsokára langyos marad, akkor aztán jön a Leány teázni, a madarakkal beszélgetni és az illatos lila ibolya szoknyájával fog incselkedni.
 Már alig várom!

Nincsenek megjegyzések: