2017. február 19., vasárnap

Egy-két kósza gondolat


Rengeteg kósza gondolat csapong az én "okos" fejemben. Itt van a Sándor Mária ügy. Olyan lelkes volt és önzetlen. Jó ügyért kűzdött. Mégis magára maradt. Miért kattog fejemben egyre ez a kérdés? Hisz minden amiért küzdött a mi ügyünk volt. A mai egészségügy helyzete az elképzelhetetlennél is rosszabb. A nővérek és orvosok bére kriminális. Nélkülük a rendszer működésképtelen. Majd végre jön valaki, aki képes mindenét  a jó ügyért áldozni és felvenni a küzdelmet egy elavult rossz rendszerrel szemben. Eleinte mennybe vitték , majd szép csendben kihátráltak mellőle. Miért? Most komolyan ennyire  képtelenek vagyunk valamit végig csinálni? Az igazi ok pedig ismeretlen. Régóta azt hiszem, hogy itt másról van szó. Hisz ez a folyamat nem tegnap kezdődött. Szerintem annyira le kell zülleszteni az egészségügyet, hogy megváltóként üdvözöljük majd azt, aki végül megveszi és külön könyörgésünkre mindenünkből kiforgat minket. Lőn csoda a privatizáció után lesznek orvosok. nővérek , pénz és minden. Az életünkért pedig önként és dalolva odaadjuk majd az a keveset, amit eddig még nem sikerült elvenni tőlünk. Hát ezért maradt egyedül Sándor Mária, mert a körülötte lévő embereknek mindig van valaki, aki ad egy jó ajánlatot, hogy csendben tudjon mardni. Csak közben ezrek halnak meg mert ellátás nélkül maradtak, vagy fertőzést kapnak, mert nincs pénz fertőtlenítőszerekre.  Úgy tűnik mára csak Sándor Máriát érdekelte a mai egészségügy felháborító állapota. Egyedül pedig nem tudja megváltani a rendszert.
A napokban elmentem fogorvoshoz. Az állami rendelőben közölték, hogy le kell venni a koronát és kihúzni a tartópillér fogakat, jöhet a protézis. Jaj csak azt ne! Más megoldást nem lehetne? Fogbeültetés? Na azt állami intézményben nem lehet csináltattni, csak magánrendelőben. Elballagtam a magánba. Az eredmény lesulytó. Több mint egy millió lenne csak a felső fosor elkészítése. Hát valahogy így fog ez kinézni a gyakorlatban. Naná, hogy egy csoportnak nem érdeke , hogy az egészségügy állami szektorban működőképes legyen.
Ilyen most a rendszer nálunk. Ebben nem férnek el  sem a gondolkodó, sem a cselekvő emberek.
Sándor Máriáknak annyi. Borítékolható a kudarc.
Arra gondoltam, hogy jobb lenne ha levegő lenne csak az agyam helyén. Legalább nem kellene gondolkozni.
Szintelen, szagtalan. átlátszó anyag. Ez lenne az agyunk. Ráadásul még az ózonréteg is meggyógyulna tőle.  7 milliárd ilyen üres golyó, már csak beforrasztaná azt a fránya lyukat ott fent!

10 megjegyzés:

Katalin írta...

megértelek, és részvétem fogügyileg


ja, és S.M-ák mindig lesznek, mert "valaki" mindig lesz, - magányosan, mindaddig, míg rá nem jön a tömeg, egyenként személyek szerinthogy ne másokra (a tömegre) mutogasson, hanem saját magára, arra nézzen, ő maga mit tud tenni

Györgyi írta...

Hát a tömegre én nem igazán számítok ebben a korban. Most az önzés az úr, nem a kollektív gondolkodás.

Holdgyöngy írta...

Ez is olyan,mint amit keletre készítenek és maguknak, amott nyugaton. Csak azt nem értem miért most szedték elő, amikor évek óta köztudott volt?Sz...ban az egészségügy,de tudod azt látom, hogy visszereket már injekcióznak, 25-40 éve ezt is magánrendeléseken csinálták. Majd 25 év múlva ez is (fogbeépítés) bekerül az ellátásba. Azt is látom, hogy sok jó szakember elment külföldre,kineveznek főorvosokat, hogy legyen rangjuk, de a tudásukat ismerve az ember kérdőjelez. Ugyanakkor maradtak kiváló orvosok is, sok a külföldi, köztük kiemelten ügyesek. Csak éppen az összkép elszomorító. Kicsit későn kapcsoltak. Ha epés lennék, mondanám voltak fontosabb építeni- és megújítani valók. És vannak!!! Tudom, téged ez nem vigasztal. Csak attól fél az ember, beteg ne legyen, csak az ne! Vagy éppen olyan beteg legyen, ahol az ellátás jó...,mert azért a megfelelő helyen olyan is van.

Györgyi írta...

Holdgyöngy!
Az orvosaim ngy része külföldre ment dolgozni. Tudod nincs kihez fordulni bizonyos speciális esetekben. Pechem van, hogy pont így jártam.
Nagyon dühít. Amúgy egy életen át vagyonokat fizettem a TB-nek. Most pedig mindenért fizetnem kell. Csak ott rejlik a paradoxxon, hogy ha ennyi pénzt kifizettem eddig akkor most miből lenne megtakarításom?

Rozsa T. (alias flora) írta...

Itt, Franciaországban még "él" valamennyire az össznépi szolidaritásra épülő betegbiztosítás: azaz mindnkit egyenlően ellátnak, sőt, a legszegényebbeket ingyen (s ebben benne a "törvénytelen migráns" is). A költségek egy részét magánbiztosítás fedezi. Valahányszor a jobboldal kerül hatalomra, próbálkozik a rendszer megváltoztatásával, mert igen sokba kerül és nem "nyereséges"! Óriási tiltakozásokba fulladt eddig a próbálkozás.
A fogakról: a visszatérítés gyenge (akárcsak a szemüvegnél) a beültetés terén, 1 fog 2000 €, ebbol kb. 750€-t térit meg a biztosito.
Hozzáteszem, hogy itt csak magánrendelők vannak minden területen, körzeti orvosnak, szakorvosnak egyaránt.

Györgyi írta...

Rózsa!

Félek, hogy a jobboldali eltolódás Franciaországot is eléri majd és akkor ott is Mindig mumus volt számomra a kapitalista egészségügyi profit központú érdekeltsége. Érződik rajtam nagyon hogy milyen társadalmi közegben szocializálódtam. Erre pluszban rásegít, hogy mindig is segítő akartam lenni. Előzör orvos, majd később pszichológus. De az az igazság, hogy a mai napig a test gyógyítása fontosabb számomra mint a léleké. Nyilasként elsőbbséget élvez a kézzelfoghatóság élménye. Egy mérlek az sokkal alkalmasabb a lélek gyógyítására. Türelmesebb, kiváróbb és nagyobb benne a higgadság, mint a nyilasban.
Örülök, hogy Franciaországban még nem a kapitalista irányelvek uralkodnak az egészségügyben.

Márta írta...

A most-tal vitatkoznék....
Nem ma volt, amikor egy kisebb műtét erejéig 1-2 napot töltöttem egy bp.-i kórházban.
A főorvos úr, szakmai kiválóság zsebbe tett borítékokból kiválóan finanszírozta az életét, s szemrebbenés nélkül használta az állami infrastruktúrát.
Egyszer nekirugaszkodtam, hogy kiszámoljam, hogy egy napi magánrendelésén mennyit nyer, azzal már nem bíbelődtem, hogy vajh mennyit adózhat.
Az út idáig valahogy elvezetett...

Sándor Máriát pedig éppen azok használták ki, akik maguk elé tolták anélkül, hogy kellő támaszt nyújtottak volna neki.


Györgyi írta...

Márta!
Eddig még nem volt tökéletes egészségügy. Talán soha nem is lesz, de ez a mostani kritikán aluli. Sándor Máriában igazad van. Részemről emberként is és eszmeiségében is kedvelem. Kellenének még ilyen emberek a mai Magyarországba!

Márta írta...

Hála a teremtőnek "alanyi jogon" ritkán találkozom a magyar egészségüggyel.
Csak egy aspektus:
Három unoka ugyanott született, kormányoktól függetlenül a kórház szülészete szó szerint koszos, elhanyagolt, személyzetet sem dicsérném túlzottan a kismamák körüli sürgölődés terén.
A szülési "tarifa" a csillagokban... persze zsebbe.
Az orvosok kvázi maguk segédkeztek, segédkeznek, hogy minden lepukkanjon.

Györgyi írta...

Márta!
Sajnos teljesen igazak a soraid. Rendszerváltás óta zajlik ez a folyamat.