2016. július 29., péntek

Megmondom, mi a nagy gond a feleségünkkel
“Megmondom mi a nagy gond a feleségünkkel.
Erről ritkán beszélünk, pedig ez a legnagyobb gond.
Hogy mindig ott van.
Ott van reggel, délben, este. És ott van mellettünk éjszaka az ágyban.
Ott van tavasszal, ősszel nyáron, télen, és ha elutazunk egy idegen országba, kikapcsólódni, rendszerint jön velünk: hiába új a táj, még a felhők is – a feleség ugyanaz, reggel, délben, este.
Jön velünk.
Mindig.
S ha nem követjük a statisztikai átlagot, mely szerint manapság a legtöbb párkapcsolatból előbb-utóbb elmenekülünk, akkor egy feleség lát minket fiatalon, érett korunkban, sőt vénemberként is. Végigcsinálja velünk nemcsak az érzékiség vad kalandjait, de azt is, amikor a gondok miatt egyre impotensebbek leszünk; amikor hajnalban becsomagoljuk egy befőttes üvegbe összegyűjtött vizeletünket, hogy leadjuk az urológián. Az asszony ott van amikor kitüntetést kapunk, s ott van, amikor ájultan kitolnak a műtőből fogatlanul, és megmondják neki, hogy innentől kezdve egy beteg emberrel kell leélnie az életét.
Előtte kezd hullani a hajunk. És lát minket kopaszon, csúnyán. Lát kora reggel, álmosságtól bedagadt szemekkel, kábán, és szerethetetlenül vacak állapotban – mert mindig ott van. És lát minket lelkileg is csúnyának. Lát gyáván, ijedten, idegesen, sőt hisztérikusan üvöltve is.
Látja, hogy mi van a szavaink mögött. Hogy amiket másoknak mondunk, mennyire hazug.
Látja, hogy magunkban is hányszor csalódunk.
Látja, mert mindig ott van – és nagyon közel van.
A párkapcsolat égi vonatkozását a fele-ség szavunk jelöli. Vagyis a lelki, szellemi részét mondja ki, egyetlen szóban. Két fél találkozik és újra Egész lesz.
Eggyé válik.
Valaha szétszakadtunk – most újra összeforrunk.
Azok a “magyar” angyalok, akik csodálatos nyelvünket lehozták valaha az ideák világából azt üzenik:
‘Ez a nagy találkozás akkor jön itt létre közöttetek a földön, amikor felismeritek, elsősorban te, a férfi, hogy a nőd nélkül fél ember vagy.
Az voltál mindig is. De mostantól kezdve nem vagy az. Eddig fél arcod, fél lelked, fél szíved, és fél tested volt. Ezért élt benned örökös hiány és sóvárgás. De most, hogy elveszed őt fele-ségül – megtaláltad a másik feledet, és lényed beteljesedik. Eddig csak férfi voltál, innen kezdve már Ember leszel.
Müller Péter

2016. július 26., kedd

Nyár

Reggeli sorok
Hajadon füzek, búzabóbiták -
csupa illat és virág a világ,
csupa mosoly és csupa kedv, csupa
libegés: lányokon selyemruha -
emitt a pipacsok,
amott, az ég alatt
pisze szellő szalad,
a felhő szétszakad,
s látszik egy kék falat
égbolt - alatta terül el a nyár,
s pacsirtaszóval frissen kiabál:
- Én játszom ugyan,
de ti
vegyetek komolyan.
(Szilágyi Domokos: Nyár)


Katalin felvetette, hogy nem könnyű megírni a legeslegutolsó mondatot.
Sokat gonbdolkoztam, hogy az enyém mi lenne? Végül megtaláltam a megfelelőt.
 Köszönöm az életem , úgy ahogy adatott, jó móka volt.

2016. július 25., hétfő

A leggyönyörűbb nő
„Hello! Hogy van?” A nő mosolygott és leült mellé. Lassan ereszkedett le és próbálta belepréselni a nagy hátsó felét az ülésbe, elnyelve az összes szabad részt.
Kényelembe helyezkedett, és ráplaccsantotta hatalmas karját a közös karfára. A mérhetetlensége eltelítette az összes helyet körülöttünk, jelentéktelenségig zsugorítva engem és az ülésemet.
Megalázkodtam és nekitámaszkodtam az ablaknak.
Még jobban nekem tolta magát, majd megismételte a köszönést egy magas, barátságos hangon. Az arca a fejem fölé tornyosult, rákényszerítve, hogy felé forduljak. „Hello” Feleltem egyértelmű megvetéssel.
Elfordultam, hogy kibámuljak a kabinajtón, csöndben duzzogva a hosszú órákig tartó kényelmetlenségen, amit át kell élnem e mellett a szörnyeteg mellett.
Megbökött a húsos karjával. „Laurának hívnak. Angliából jöttem. Mi a helyzet Önnel? Japán?”
„Malaysia,” vakkantottam.
„Elnézést! Elfogadja szívből jövő bocsánatkérésem? Jöjjön, fogjunk kezet. Ha együtt fogjuk tölteni a következő hat órát, egymás mellett ülve ezen a repülőn, akkor jobb, ha barátok vagyunk, nem gondolja?” Egy mancs integetett az arcom előtt. Kelletlenül megráztam a kezét, még mindig hallgatva.
Laura belekezdett a beszélgetésbe velem, egyáltalán nem észlelve a barátságtalan arckifejezésemet. Izgatottan beszélt magáról és az útjáról, hogy meglátogassa barátait Hong Kong-ban. Felsorolt egy csomó dolgot, amit a diákjainak fog majd venni a nevelőintézetben, ahol tanít.
Adtam neki egy egyszavas választ arra, amit kérdezett rólam. A hidegségemre még mindig zavartalanul, bólintott, majd kommentálta válaszomat. A hangja meleg és kedves volt. Figyelmes és udvarias volt, amikor ételt és italokat szolgáltak fel számunkra, biztosította, hogy legyen elég helyem visszamanőverezni az ülésemre. „Nem akarom legyűrni magát az elefánt méretemmel!” mondta a legnagyobb őszinteséggel.
Meglepetésemre az arcon, ami visszataszított egy órával ezelőtt, most megjelent egy különleges mosoly, nyugodt és élettel teli egyszerre. Nem tehettem ellene, lassanként ledöntötte az általam épített barikádot.
Laura érdekes beszélgető partner volt. Több témában jól olvasott volt a filozófiától kezdve a tudományig. Egy látszólag lényegtelen témát átalakított valami érdekessé, amit érdemes felfedezni és megérteni. A hozzászólásai humorosak és inspirálóak voltak. 
A beszélgetésünk alatt Laura elérte, hogy a fedélzeten az összes alkalmazott, akik minket kiszolgálva elhaladtak mellettük, nevetésben törjön ki a viccein.
Amikor a légi utaskísérő a tányérjainkat vitte el, Laura elejtett pár viccet a méreteiről. A légi utaskísérő sírt a nevetéstől, ahogy megragadta Laura karját, „Maga tényleg feldobta a napomat!”
A következő pár percben Laura figyelmesen hallgatta és tippeket adott a légi utaskísérőnek a súlyproblémájával kapcsolatban. A hálás kísérő mielőtt elsietett így szólt, „Dolgoznom kell, de később visszajövök és beszélünk róla.”
Megkérdeztem Laurát,”Soha nem gondolkozott azon, hogy leadjon pár kilót?”
„Nem. Keményen dolgoztam azért, hogy így nézzek ki. Miért akarnám feladni?”
„Nem aggódik a szívrendszeri betegségektől, ami kialakulhat a túlsúly miatt?”
„Egyáltalán nem. Csak akkor kapsz betegséget, ha folyton a súlyod miatt aggódsz. Látni a reklámokban a karcsúsító centrumokat, amik azt mondják, ’Szabadítsd meg magad az extra terhektől, hogy szabadon lehess önmagad.’ Hülyeség! Csak akkor vagy szabad, ha meg vagy elégedve önmagaddal, és azzal ahogy kinézel a nap minden egyes percében az év minden napján. Miért pazarolnám az időmet karcsúsító diétákkal, amikor annyival több fontos dolgom van és annyi emberrel ismerkedhetek meg? Egészségesen étkezem, és rendszeresen sétálok. Azért vagyok ekkora, mert nagynak születtem. Több van az életben annál, hogy egész nap a súlyomon aggódjak.”
Hörpintett egyet a borából. „Mindemellett, Isten annyi boldogságot adott nekem, hogy nagyobb testre van szükségem arra, hogy az összeset eltároljam! Miért veszítenék a súlyomból azért, hogy veszítsek a boldogságomból?” Visszahőkölve az érvelésétől, kuncognom kellett.
Laura folytatta. „Az emberek gyakran egy kövér hölgyként látnak engem, nagy mellekkel, combokkal és fenékkel, amire a férfiak még egy pillantást sem vetnének. Csak egy tramplinak látnak. Azt gondolják lusta vagyok és nincsen akaraterőm. Tévednek.” Felemelte a poharát egy elhaladó légi utaskísérőnek. Kérek még ebből a csodálatos borból.” Mosolygott édesen a kísérőre. „Remek kiszolgálás a személyzettől. Isten áldja mindannyijukat.”
Felém fordult, „Igazából belül egy vékony személy vagyok. Annyi energia van bennem, hogy az emberek nem tudnák tartani velem a tempót. Ez az extra hús azért van, hogy lelassítson, máskülönben szaladnék mindenhova férfiakat üldözve!”
„A férfiak rohannak utánad?” Kérdeztem viccelődve. „Természetesen, boldog házasságban élek, de a férfiak továbbra is meg akarják kérni a kezemet. A legtöbbnek kapcsolati problémájuk van, és kell nekik valaki, akiben megbízhatnak. Valamilyen oknál fogva szeretnek velem beszélgetni. Szerintem tanácsadónak kellett volna mennem a tanárság helyett!”
Laura szünetet tartott, mielőtt komolyan így szólt, „Tudja, a kapcsolat a nők és férfiak között nagyon bonyolult. A nők imádják a férfiakat és édesnek hívják őket, amíg ki nem derül, hogy hazudtak és onnantól kezdve átváltoznak egy keserű tökké. A férfiak annyira szeretik a nőket, hogy úgy látják őket, mint lelki társukat, amíg rá nem néznek a hitelkártya számlákra, és akkor a nők átváltoznak ördögökké vasvillával!”
Laura lenyűgöző elbeszélése átalakította a repülőutat valami egészen élvezetessé. Lenyűgözött, ahogyan elérte, hogy az emberek ragaszkodjanak a társaságához. Az út végére majdnem a fél kiszolgáló személyzet ott állt a folyosón közel hozzánk, nevetve és viccelődve Laurával. Az utasok körülöttünk szintén csatlakoztak hozzánk a derű-csinálásban. Laura volt a figyelem középpontjában, megtöltve a gépet kellemes melegséggel.
Amikor elköszöntünk egymástól kiszálló térben a Hong Kong-i Repülőtéren, néztem, ahogyan elsétál egy nagy csoport rajongó felnőttel és gyermekkel. Sikongatások hallatszottak, ahogy a csoport megölelte és megpuszilta Laurát. Megfordult és rám kacsintott.
Le voltam nyűgözve, ahogy a megütött a felismerés: Laura volt a leggyönyörűbb nő, akit életemben láttam.

Ezt ma olvastam és nyári öröm olvasmánynak hoztam. 

2016. július 23., szombat

Nagyon finom dolgaink.


Nosztalgiára éhes lelkem mostanában bő táplálékban részesült. Rég nem látott barátokkal sikerült találkozásokat szervezni. Van akivel több mint húsz éve nem jöttünk össze. Lőn csoda az idő próbáját kiállta a barátságunk. Ott folytattuk a beszélgetést, ahol anno abbahagytuk. Kötetlenül sallang- mentesen egy finom csésze tea mellett.
Fiatalnak, energikusnak éreztem magam és olyannak, akit nem lehet legyőzni.

Meglepő módon az esküvő is csodálatosan gördülékenyen ment. Persze nagy furcsaság nincs ebben, ha az ember Marry Poppinssal együtt ünnepel. Szóval isteni volt. Nem görcsöltem be. Talán életemben először sikerült így elmenni erre az eseményre. 
Mindennapra egy tojás helyett az én tyúkocskám így kotkodál: Kot- kot kotkodács. Mindennapra egy barát.
Most fürdőzünk csak igazán a nyári nyüzsgés örömeiben. Sok program színesíti a mindennapok eleve nyüzsgő létezését. Napközben mestereket keresek, tárgyalok, színmintákat nézek, építési technikákkal barátkozom, tanulok. Lassan összeáll a kép és minden a helyére kerül. 
LEGALÁBBIS AMI A SZAKEMBEREKET ILLETI. VÉGRE MEGTALÁÁLTAM A MEGFELELŐ SZAKIKAT ÉS , HA MINDEN JÓL MEGY MŰKÖDNI FOG A MEGÁLMODOTT RENSZER.
Este pedig szebbnél szebb helyekre megyünk hol vacsorázni, hol csak úgy, egy kicsit lazítani. 
Néha kimegyünk   a házhoz a mesterekkel. Olyankor elborzadok, attól hogy mennyi munka vár majd ránk, de igazából csak rövid ideig búsulok, mert a jutalom mindennél örömtelibb lesz. 
Kedvesemmel, Életemmel, a  Szerelmemmel együtt élhetek  végre valahára  kettesben. 
Micsoda mennyország!
Még  malteros vödrök is trónussá szelidülnek ennek az álomnak az elképzelése közben. 
Közben körülöttünk tombol a nyár és még az sem zavar, hogy az idén nem megyünk sehova nyaralni.
Cefetül félek a jövőtől, hogy sikerül- e mindent megcsinálni. Mégis nagyon sok energiát ébresztek fel magamban arra, hogy menni fog, mert így akarom. Képes leszek rá!
Vannak rossz napok, amikor elkeskenyedek, de ilyenkor leülök írni a naplómat és már könnyebb is kicsit. Itt hagyom a blogom hasábjain a rám nehezedő terhek egy részét. Másnap új kihívások közt találom magam , amitől az erőm is megújul.
Isten és az ő fényességes vendégei szórják felénk az energiát, erőt .  Pont annyit, amire szükségünk van.
Ez az úja adakozási projektje az égi mecénásainknak a régi barátok előkerülésével remek ötlet volt. Tuti, hogy anya súgott nekik, hisz még mindig ő az egyetlen aki tudja, hogy mikor mire van szükségem. 
Most például arra, hogy ilyen mesésen éljem meg az életemet. 
Köszönöm.

2016. július 20., szerda

Két írás, egy lélek

Kérdések melyek most foglalkoztatnak.
"Mi marad a generációm után. Nem egy-egy sztárra gondolok, hanem a nemzedékem mit hagy maga mögött? Mi marad a Ratkó bébik után az éveken áthullámzó demográfiai feszültségek emlékén kívül? Meg kéne fogalmazni, mert lassan kicsúszunk az időből. Ez a generáció volt, aki … És nem tudom befejezni a mondatot. Ebben a rendszerváltásban vettünk részt, de ezzel helyet követelni az emlékezetben több, mint kínos ügy. Kényszerből jöttünk és kisomfordálunk az életből? Erre a generációra nem volt szükség? Az erőltetett népesedésipar elszámolt outputjai voltunk? Készleten maradtunk, mint a bádog fürdőnadrág? Minek kellettünk mi? Miért ez a feleslegesség? Rajtunk múlt? Ellinkeskedtük a tálentumot? Értetlenek voltunk? Egy egész generáció?"

Langer Lajos

6:0

""Ezért mondja a jóga, mint minden bölcsesség, hogy itt és most kell élnünk, mert az idő és tér csak részek, márpedig sem az örökkévalóság, sem az állapot nem bontható darabokra, mert nem mennyiségek, hanem minőségek." (Weninger Antal: Az idő partján)

"Hát hogy ágyban párnák közt vagy másképp, azt sosem lehet tudni előre, meg nem is lényeges. Végtére is az ember halála nem mindig stimmel az életéhez, mondja Darvasi (lásd néhány poszttal odébb), néha meg igen. Lényegtelen. Az a fontos, hogy az ember élete stimmeljen az életéhez.
Most, hogy kezd elmagányosodni egy kicsit az én generációm, ami se nem a Nagy, se nem a Fiatal, se nem a Forradalmi, sőt még csak nem is a könyveket megtöltő Y vagy Z, megjegyzem itt, talán mi vagyunk az X, de hát azt is tudjuk, ez már a matematikában se jó semmi másra, csak arra, hogy az ismeretlen jelöljük, szóval fontos azzal szembenézni, hogy magunkra maradunk. Nem kellemes, nyilván, halnak sorra a példaképek, hideg idegenség költözik a szívünkbe, támasz nélkül, egyedül maradunk a viharokban.
Az ember ilyenkor, főleg ha ő az ismeretlen, a nevenincs generáció, botorkál. Itt maradtunk két világ közt zárványnak: kicsit oldschool emberek mi, akikből már hiányzik a nagyok stílje, de még nincs meg a Fiatalok könnyed, egyedül önmagukhoz kötődő világlátása. A mi generációnk már ebookot olvas, de nehezen találja a billentyűket a kurva okostelefonon (vastag az ujjam bazmeg), a mi generációnk, már nem konyakot iszik, mert se ízlése, se pénze rá, de hányingert kap az energiaitaltól. Nem folytatom...
Halnak ki a Nagyok, mi meg úgy öregedtünk meg hirtelen, hogy sosem gondoltuk, egyszer majd, még mielőtt a szocotthon kedélyes neonfénye ránk villan,  a mi feladatunk lesz utat mutatni. Pedig feladat az van, csak az utat látjuk rosszul, ha nem tesszük fel a szemüveget. Hát nem egy vitéz generáció vagyunk, a fenébe is. Ettől függetlenül, meg attól, hogy rohadtul nem értjük az utánunk jövőket, lassan példa leszünk, és muszáj lesz megbarátkozni a gondolattal, hogy nem a halálunk, hanem az életünk a mérvadó. Ez persze elég nagy szívás, mert mi egy kicsit arra gondoltunk, kinéz még egy hősi halál valahol, csak a forradalmat elfelejtettük hozzá megcsinálni. Azt hiszem, így a sok gyászon, meg veszteségen túl, ahogy egyre bizonyosabban tovatűnik a gyerekkorunk, meg a kamaszkorunk, kénytelenek leszünk felnőni, kihúzni magunkat, és végre felelősséget vállalni a jelenért.
Azt olvastam ma, meg erről beszéltünk tegnap Emmával, meg erről beszélünk már elég régóta BH-val, hogy a jelenre kell koncentrálni. Most azt gondolom, nem csak nekem egyénileg, hanem generációsan is. Lehetnénk mondjuk mi a Jelen generációja, akik nem a Múlt sötét árnyaival, meg a bizonytalan jövővel (Jövővel?) küzdenének, hanem a jelen empátiával és szeretettel teli megélésére törekednének. Nagyon szép életpélda volna, akár akadna követőnk, akár nem."

 Izabella

2016. július 18., hétfő

Kezdek fáradni.


Napi három kávé és négy öt csésze tea- Ez a dopping adagom. Hadakozom egyenlőre csak szóban a mesterekkel. Nehéz megtalálni a megfelelő embert. Ábris jó passzban van. Perpetuum mobilét játszik. Reggel útra kel és rombol, épít, locsol, koszol ahogy kell. Mi pedig loholunk mögötte és söprűvel takarítjuk el a romokat miket maga után hagy.
Az elmúlt hétvégén két esküvő két városban. Szépek, kedvesek, voltak az arák és a vőlegények az esküvők elegánsak, ízlésesek és szívmelengetőek voltak. Mi pedig igyekeztük az egészet úgy túlélni, hogy mindenkinek megelégedése legyen a dologban. Összességében azonban azt kell mondanom, hogy elfáradtam. Öreg vagyok, vagy csak túlterhelt a mostani esemény dömpinghez.
Közben itthon heves szócsaták dúlnak. Anna férje minden elképzelésünket felülmúlja. Negatív személyiség oldala extrém fejlettséget mutat. Most van szükségem szupervizióra, így bejelentkeztem Imrusomhoz egy kiadós letolásért. Hisz itthon nem kapok eleget, csak reggeltől estig hallgatom , de úgy döntöttem ennyi nem elég.  Házhoz megyek érte a híres hírhedt terapeutámhoz. Elvégre egyszer élünk és halunk.
Négy napja fáj a fejem és folyamatosan megy a hasam.
 Az építkezés mindig macerás. Nekem nem elég egy ház átépítés a lelki tisztogatásomat is most kell csinálnom.
Ha most lenne még a három kívánság műsor én írnék ! Azt kívánnám, hogy egy tündér vigyen el jó messzire és csak akkor hozzon vissza amikor már ennek a borzalomnak vége van.Röviden a házról:
Teljes nyílászáró csere, víz-fűtés, villany csere. Külső szigetelés, belső burkolás, kivenni, áttenni falakat, Csatornázni, festeni, mázolni, a lehetetlennel is megbirkózni. Csak ennyi az előttünk álló feladat. Ha bárki azt reméli hogy élvezem az nagyon téved. Életemben először úuuuuutálom az egészet úgy ahogy van.
Jelenleg olyan érzés, hogy sose lesz vége.
A túlélés érdekében megkezdtem a nyári szabim, ami minden csak nem pihenés.  Legalább ezt a sok bennem lévő szutykot most nem látja meg az, aki tőlem remél enyhülést a lelki bajai elviseléséhez. Várhatóan novemberig tart a kényszer pihenő,
A teám kitart, kávéból is spájzoltam eleget. Most már csak erőt kell gyűjteni és hajrá!

2016. július 12., kedd

Az első lépések


Persze néha pihenni is jó dolog.

"
Kertész leszek, fát nevelek."


                                  Korán kelek és a családnak kávéval, teával, reggelivel kedveskedem.

Ma elindult hódító útjára az én Kishercegem.
4-5 lépést tett egyedül.
15 hónapos. Nem kapkodta el.

Robognak a napok


„Uram, kétségkívül ez a legnagyobb ötleted, a szeretet. Ennek nem lehet a végére járni.”
Esterházy Péter


Nagyon jó kis élet ez a mostani. 
Gyors , gazdag és örömteli.
Unoka, munka, barátok.
Olvasás, hűsölés, kutyálkodás.
Esterházy, Sinya,/Sándor Erzsi./ Kányádi
Kávé, tea, limonádé.
Ölelés, csók, szerelem.
Utazás, esküvő, buli.
Szeretet, szeretet, szeretet.
Röviden ennyi fér bele a napjaimba.2016. július 11., hétfő

Micimackóval az élet Mikor nagymama leszel a mesék életre kelnek a fákban , felhőkben a zubogó levesben,.... mindenben ami körülvesz. Ábrisnak nagyon élénk a fantáziája. Legjobban a folyamatosan változó, mozgó dolgok kötik le. Minden nap új mesék keltik fel az érdeklődését, de a zubogó paradicsomleves látványos vulkán kitörése is is nagyon megfelel a Kishercegnek. A másik fontos dolog számára , hogy a mese megfogható, kézbe vehető legyen.  Erre a leves tészta "gyurma" kiválóan alkalmas , vagy a sampon habból megformált figurák, vagy a ketchup, a vaj, a tej óceán ami valahogy véletlenül ép arra folyik, ahol ő eszik.  De az az igazi, amikor a felhők mesélnek, vagy hoznak üzenetet a barátaitól.
Imádja ha a leszedett virágok szirmaiból ragasztunk a papírra meséket. Katicalányt, dinót, dömpert, vagy ami ép eszünkbe jut. Katalintól évekkel ezelőtt kaptam festett botocskákat. Igazából ezek normál faágacskák, miket Katalin fantáziája elevenné tett. Van közte egy nagy kedvenc a Fognyüvő Bence Benedek. Ha fáj a fogacska, ami ép kibújni készül jön Fognyüvő és a fogaival jól megdörzsöli a gyulladt ínyt és már jobb is . A festék, amit ezzel együtt megeszik a gyerek elenyésző, így bőven megéri a játék.
Tegnap Anya varrt zokniból egy Tűzimádó Zénót, aki történetesen vörös dinó. Ábris imádja a tűzet  nézni, de nem nyúlhat hozzá. Tűzimádó tűzből lett és emiatt jó meleg. Így sokat mesél Ábrisnak az anyukájáról a gyönyörű Tűzhajnalról. Nővére nem más mint a Naplemente. Esténként kiülünk a kertbe és az utolsó sugaraknál gyönyörködünk a piros ágyikóban melyben itt ott egy egy piros pehelypaplan is megmutatja magát.
Mikor megláttam ezt a fotót kinagyítottam neki és sikoltozott az örömtől, hogy milyen gyönyörű Micimackó képet küldött neki Róbert Gida.
Szóval ,meséből sose elég. Maminti a zöld kicsi tündér pedig kifogyhatatlanul csak mesél, mesél, mesél......
Györgyusz öreganyám pedig mikor teheti pakol, készülődik , csomagol. Vajon honnan a fenyőből lesz az ember lányának ennyi felesleges holmija?
Még jó két hónap van a költözésig, de már elkezdtem dobozolni a lomokat. Mert hát az egy percig sem kétséges számomra, hogy ezek az igen fontos dolgok nem mások mint kidobni való kacatok, amik valamiért mégis nagyon fontosak nekem. Talán azért mert minden egyes kacat egy-egy igazi kincs.
Egy életút alatt gyűjtögetett varázslatos darabok, mikből idővel mesék születnek majd.

2016. július 10., vasárnap

ÜgyifogyiNa hát aki tud az tud.
Valami csodálatos módon átprogramoztam a blogom.
Teljesen irányíthatatlanná tettem a magam számára. Ha nem tudtok kommentelni nem direkt van.
Bocsánat.
Ráadásul nem találom a hibát sem.
Így a hibák elhárítása Isten és a sors kezében marad.
Istent ezzel a gonddal nem terhelném. A sors pedig így is úgy is teszi a dolgát tőlem teljesen függetlenül.
Nem tesz jót nekem a m,eleg , mert alkalmam nyílik a játszadozásra olyan dolgokkal, mikhez nem értek.
:p)))

2016. július 9., szombat

Munkálatok Nagyon dolgos napok vannak mögöttünk. Lázasan mesterembereket keresünk, de nem is olyan könnyű megtalálni a megfelelő szakit. Az állam minden könnyítésével nehezít. A fűtés korszerűsítéssel rémálommá vált egy átlagos családi ház felújítása. Engedélyeztetés hegyek és fejetlenség mindenütt. A kéményseprők megszűnnek helyettük jön a katasztrófavédelem, de senki sincs tisztában azzal, hogy valójában mit várnak tőle, így tovább küld egy másik hivatalba, ahol az aki tudhatná, hogy mit és hogyan az szabadságon van. Naná, hisz nyár van. Megértem hát persze, hogy értem. Fűteni nem most kell, hanem télen. Ráérünk. Télen pedig az a kevés szakember is eltűnik, hisz máshol jobban fizetnek. Lehet hogy csak az én fülem visszhangozza, hogy" Kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk."  /J. A Hazám c. verse/ Hát egy biztos itthon alig van valaki, aki érti is a dolgát.
Nem morgunk, nem veszekszünk. Örülünk.
Amúgy van is minek.
Ábris herceg túl van a szeparációs szorongásán és az első igazi nagy hisztiken, Még csak segítséggel sétál, de jól halad. Most a Balcsiban pancsol.  Az öccse az anyja hasában lubickol. Olyan fürgén teszi mindezt, hogy alig lehet megvizsgálni. Még egy fiú és a remény is elszállt, hogy nyugodtabb lesz, mint a bátyja. Neve sincs Prücsöknek hívom, mert anyukája csak lány neveket tud. A fiú neveket kitörölték a Ladó:  Utódnévkönyvből.
 Ma végre megvettük a leendő fürdőszoba tartozékait. A gomb meg van igaz a kabát még sehol sincs. De a gombok szépek, nekem nagyon kedvesek.
Más:
Esküvő esküvővel van mifelénk. Így szabadidős program az ajándékok megtalálása, felkutatása. Ezt legalább nagyon szeretem csinálni, hisz igazi élvezet másoknak örömet szerezni.
Nem én lennék, ha így vagy úgy egy kis teás huncutságot nem adnék. Ma találtam egy falevél alakú szettet. Hófehér, kecses, elegáns. Pont ahogy kell.
Naná, hogy nem fotóztam le. Hisz a fényképezőgépbe kimerült az elem. A telefonom pedig matuzsálemi darab. Nem tud fényképezni. Igazi Mami darab.
Voltunk ma búcsúzkodni kedvenc helyeim egyikétől a Ligettől. Átalakítják és  eltörlik ezt is még az emlékezetből is.
http://www.atv.hu/videok/video-20160705-raday-mihaly-eb

Halálosan unom, hogy minden ami kedves volt egykor az eltűnik.
Na ezen sem kesergünk, mert reménytelen.
Helyette teszem a dolgom. Még azt nem tiltotta meg senki.
Holnap túlélem az újabb kánikulát, mosok egy kicsit némi téli holmit , majd dobozolok kicsit és hobbiból ebédet készítek.
Nem panaszkodva mondom, mert igazából magamnak csináltam ezt az egészet. Egy nyilas az utál tétlenül ülni. Hát igyekszem hű maradni a horoszkópos vonásaimhoz és pattogok akár egy gumilabda.

2016. július 2., szombat

Hőség

Üresek az utak a városban. A kávéházak teraszain tikkadt emberek szürcsölik a limonádét, vagy más hűsítőt. A jégkockák tiszavirág életűek. Egy pillanatra úgy látszik, hogy enyhülést adnak az utána sóvárgóknak, majd eltűnnek és délibáb illúzióját keltik a szemlélődőnek volt nincs létükkel.
Egy idős néni botladozik a kutyájával a forró aszfalton. Szegény kutyus kapkodva lépeget, látszik, hogy süti a lábát az aszfalt. Nénink fején apró gyöngyökként csillannak meg a verejték cseppek, majd lassú tánccal aláhullanak.
A városi elegancia ma nincs jelen. A nők rövid nadrágban, vietnámi   papucsban próbálják túlélni a kánikulát. Még a gyerekek is alig élnek. Nincs csintalankodás, jaj anya nyüszítés. Csendben vánszorognak anyjuk kezébe kapaszkodva. Biciklisták hátára ráég  a kis hátizsák, miben csak a legszükségesebb holmi lapul. Némi okmány, egy kis megmelegedett víz és pár forint, ha a szükségre kell. Az egész utcakép lelassult, ahogy az idő is olyan mintha megállt volna.
Szieszta idő van. Végtelenített képeivel ott toporog az utcák között .
Az üzletek ugyan nyitva vannak, de üresek. Az eladók unottan nézik a kihalt pesti életet.
Satie zenéje hűen idézi a látványt, bár a képeken Párizs jelenik meg, de akár itthon is lehetnének az ott látható enteriőrök..
Este kimegyünk a rakpartra és akár koszos, akár nem,  láblóbázunk egy kicsit a hűs Dunában.
De azt is majd csak este lesz, mert a déli sétánk heve addigra hűl meg kicsit bennünk. Most a besötétített szobában hallgatom Satie-t,  mellé a ventilátor duruzsolását. Így lesz az összhang tökéletes..
Na meg egy kis fülledt erotikájú tangótól válik a forróság borzalom helyett, izgató hangulatú tánccá.