2016. június 30., csütörtök

Mosolyogni tessék!"Ne panaszkodjunk folyton a Jóistennek, őrangyalunknak, vagy annak, akiben hiszünk.
Vegyük észre, hogy vigyáz ránk, és legyünk hálásak neki.
Köszönjük meg, hogy ha már hülye fejjel felmásztunk a létrára, le is tudtunk jönni. Hogy sietve lelépve a villamosról, nem ficamítottuk ki a bokánkat. Hogy azt a ronda nagy dongót kergetve, úgy borítottuk fel a fikuszt, hogy csak a cserép tört el. A sor bárki által folytatható.
Nem kell nagy hálálkodás, elég ha csak annyit mondunk: köszönöm. Érteni fogják. És azt is értik, ha kérünk valamit, csak ne kezdjük jajgatással.
Fogalmam sincs, milyen frekvencián jutnak el a köszönetek és a kérések az illetékeshez, de eljutnak. Van, ami nem teljesíthető.
S befejezésül egy gyermeteg, ám hatékony javaslat. (Kipróbálva!) Azokban a pillanatokban, amikor jól érezzük magunkat- hazaértünk, hűvös a lépcsőház, a kinti hőséghez képest a lakás is elviselhető, levetettük a cipőnket, végre leültünk, ettünk egy falatot, ittunk is rá, sőt letusoltunk vagy beültünk a fürdőkádba – mondjuk azt, hogy ez jól esett. Hangosan. Csodálkozni fogunk, hogy naponta hány jó percünk akadt. Ha estig nem felejtjük el – ez memóriatréningnek is jó –, köszönjük meg az illetékesnek az elmúlt napot.
Lefekvés előtt nézzünk fel a csillagos égre. Mert kánikulában csillagos az ég. Itt nem kell semmit mondani, érezzük úgyis, hogy ott van, és szép. Mi meg itt."
(Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék! / részlet)


6 megjegyzés:

VRJúlia írta...

Igen, igen. Köszönettel...

Holdgyöngy írta...

A csillagos éggel naponta randevúzok, szeretem nézni, távolba utazni általa. Békét ad, nyugalmat ad nekem legalábbis. Bölcs volt JÉ.

Mamka írta...

Szeretem J.É.könyveit,gondolatait! Köszönöm!

Györgyi írta...

Júlia!
:o)))

Györgyi írta...

Holdgyöngy!
Imádom a csillagos eget . Gyerekkoromban csak azért aludtam kint, hogy lássam.
Leendő kertünkben sokat fogok gyönyörködni benne. A mostaniban nem látható rendesen.

Györgyi írta...

Mammka!
Janikovszky az örök. Mindenki megtalálja gondolataiban a maga örömét.