2015. március 26., csütörtök

Bartók és kora
Ahhoz a korosztályhoz tartozom akik Bartókon és Kodályon nevelkedtek fel. Az iskolákban Kodály módszerével tanították a zenét és nem csak tanították, de hittek is benne. Ami azt vonta maga után, hogy komoly kórus mozgalom volt. Lépten nyomon népdalokat énekeltünk. Kirándulás közben, táborozáskor, sőt gyakran baráti összejöveteleken is. Egyszerűen élveztük a közös zenélés örömét. Ma teljes idiótának találnának a fiatalok ezekkel a szokásokkal. Alsós koromtól kórusban énekeltem. Ez annyira létforma volt, hogy férjhez menésig így éltem. Majd jöttek a gyerekek és azon kaptam magam, hogy már nekik énekelek népdalokat. Sajnos időközben az óvodai és iskolai  oktatási programok nem voltak annyira népzenei alapúak. Kodály módszere az egész világon tért hódított, csak nálunk hagyták elsorvadni. Mivel a lányok leginkább csak tőlünk hallották a magyar népdalokat  nem volt trendi a kortársaik között ez a világ. Zenei nevelésük terén sajnos nem volt sikeres eme próbálkozásom.
A világ oly nagyot változott a zenéhez való viszonyulásunkban, hogy egy "népszerű" rádiós műsor vezetője merő jó pofiságból teret engedett végtelen tudatlanságának és kultúrálatlanságának. Arról értekezett ugyanis, hogy Kobayashi Ken Ichiro  bohóckodása a karmester pálcával, anno milyen mulatságos volt. Minek karmester, hisz az nem is csinál semmit! Fogalma sem volt arról, hogy a karmester tanítja be az adott művet a zenekarnak.  Sőt odáig ment az elemzésében, hogy minek Magyarországon egy japán karmester, mikor azok a japánok igazából senkit sem tudnak felmutatni a művész világban akit manapság érdemes lenne megemlíteni.
Pont  itt van a lényege Kodály és Bartók szellemiségének. Ugyanis zenéjükkel nyitottá és szabaddá tettek minket. Az általuk tanított és szerzett zene befogadóbbá tett mindenkit a világ dolgai iránt. Ugyan nem mindent értettünk főleg Bartók zenéjéből, de a dallamok egy másik világba vezettek minket, úgy hogy közben a saját gyökereink zenei világának dallamait hallhattuk vissza. A cigány zene motívumait ép úgy, mint a különböző tájegységek zenei világát. Ráadásul amikor azt hittük, hogy disszonáns hangok bántják a fülünket akkor csak a 21. század rohanó világa idéződött fel előttünk egy- egy zenei vízióban. Azonban ahhoz, hogy meghalljuk , megérezzük dallamainak szépségét az kellett, hogy pici korunktól együtt éljünk, fejlődjünk a zenével. Elfogadóbbak, befogadóbbak lettünk a zene megismerés által, mint a napjainkban rádióban dolgozó magukat intelligensnek gondoló Bochkor Gábor félék..

http://444.hu/2015/03/19/ismet-gyozott-a-magyar-gogyi-bochkor-gabor-lenduletbol-nekifut-a-japan-kulturanak-es-a-karmestereknek-ugy-altalaban-es-kiuteses-gyozelmet-arat/

 Bartók zenéjével messze megelőzte korát. A mai rohanó világ új dallamai más harmóniákat keltenek életre a fülünkben, mint az elmúlt éveké.
A városi lét rohanása , nyugtalansága érződik korát jóval megelőző stílusban Bartók zenéjében. Talán az is hozzásegítette őt eme élményhez, hogy Amerikában  élt jó pár évet. Az ottani civilizáció pedig legalább ötven évvel fejlettebb az itthoninál.
Érdemes megnézni mivé alakult a mai emberek élete!


18 megjegyzés:

Katalin írta...

milyen érdekes, hogy most írsz ilyesmit,
a kórus a(z egyik) mindenem, hetek óta keményen próbálunk, holnap lesz a nagy nap: több kórussal - és zenekarral - együtt kétszázan fogjuk énekelni a Carmina Burana-t, már a próbákon is felemelő, ahogy EGYÜTT énekelünk

a zene, a kóruséneklés, és egyáltalán az éneklés olyan dolog, ami nélkül szegények, akik nem gyakorolják
és igen az igazi népzenei értékek...nem szabadna elfelejtődni hagyni, a cigányokét éppúgy, mint bármely népségét

Györgyi írta...

Hiszek benne, hogy újra előkerülnek majd a népzenei alapok az oktatásban. Csak kell még pár év, hogy valaki a homlokára csapva eljátszhassa, hogy ő fedezte fel a spanyol viaszt.
Carmina Buranát nagyon szeretem. Kétszáz ember hangja fergetegesen jól fog szólni. Drukkolok nektek, hogy jól sikerüljön!

Andrea írta...

Szívem, lelkem gyönyörűsége a Carmina Burana, kb. 33 évvel ezelőtt hallottam és láttam a szabadtéri színpadon egy balett előadással. Maga a csoda ez a zene!!!

Andrea írta...

Györgyi szerinted hiteles a 444.hu?)))

Györgyi írta...

Ez a hanganyag hitelesnek tűnik. Bochkor baklövéseinek se szeri se száma. Az általa humorosnak ítélt beszólásai pedig már sok embernek ártottak minden hitelesség nélkül. A tudatlanság és a butaság a médiában sem mentség.

Andrea írta...

Györgyi van igazságod a médiában dolgozó némely emberkék hitelességével kapcsolatban, sajnos ez vonatkozik a 444.hu-ra is, és még sajnos sok más hírközlőre is igaz. Az utolsó mondatod pedig 100 %-ig igaz!

Rozsa T. (alias flora) írta...

Györgyi, meghallgattam a facebookon B G. humoros(?!)nak szánt elménckedését. Nem tudom, ki az illető - az általam már nem ismert ifjú hősök sorába tartozik. Műveletlen, buta emberek mindig voltak. Csak "azelőtt" a médiákban (nem is igy hívták még őket!) restelltek volna nyilvánosan eldicsekedni vele. Ma meg már úgy tűzik ki, mint valami zászlót, erre bátorítva a nagy többséget is!
Igenis, nekem mond valamit Kobayashi karmester és a karmester-vetélkedő is, amit nagy érdeklődéssel néztem annak idején a TV-ben! Valami mindenképpen ragadt belőle minden nézőre, még ha nem is volt vájtfülű zeneértő! Nem bírom az efféle öntelt és buta alakokat, akiknek a nyivánosság nagy hatalmat biztosít (világszerte elterjedt jelenség!)
Ne haragudj,de kijött belolem... sejtem, hogy egyetértünk.

Györgyi írta...

Különösen bántott B.G irritatív viselkedése, mert kifejezetten szeretem Kobayashit. Ráadásul a japán kultúra is szívügyem. Fantasztikus a költészetük különösen a haikukat kedvelem. A filmiparban is sok számomra kedves, jó film készült a japán mesterek munkájaként. A modern japán színház művészet pedig sok amatőr csoportban rendkívül jó előadást eredményezett. Évente rendeznek nálunk bemutató előadásokat a Szkéné színházban . Mindig nagy örömmel nézem, ha van, a japán előadásokat. Bár igazi kedvenceim az Odin társulat, ők Dániából jönnek ide.
Természetesen a gondolataiddal mélyen egyetértek.

Katalin írta...

van egy népdal, egy vak kisfiú énekel
látnod kell:
https://youtu.be/0Ncadpv6X8I

https://www.youtube.com/watch?v=0Ncadpv6X8I

Györgyi írta...

Láttam már és csodálatos. Hogy sikerült a Carmina Burana?

Katalin írta...

köszönöm érdeklődésed, fergeteges volt!!! igaz, hogy délután négytől még az utolsó főpróba kezdetétől , aztán este hétkor kezdődő előadás végéig álltam (izomlázas a lábam:)), végülis már 23 órára ágyba kerültem, (nyilván el se tudtam aludni) a fejemben még ma is a dallamok zsonganak)...csak 450 ember fért be hogy meghallgasson minket, 15 perces állva tapsolós jó kis nézőcsapat a végén alig akartak elindulni haza :))))
én még nem éltem át ilyet, életem első ekkora volumenű megmozdulása , és maga a darab (még most is borsódzok, ahogy eszembe jut ahogy zenekar totálForte, a nagy-bob óriásütése a szívverésemet átrendezte, és teljes hangerő, és a 250 énekes ezen túlharsogva Ó FORTUNA!!!!!!!

de sok finom apró részlet, amit sosem láthattam volna ha nem veszek részt ebben: a karmester humora a szólóénekesek profizmusa, a karénekesek sokfélesége és egységes zengése...

nem folytatom, egyszóval:
átformált!

Katalin írta...

nem tudom abbahagyni: annyi kedves részlet jut eszembe:

kitalálták (a karmester, és a bariton), hogy a kocsmajelenetben a szóló kezdetén elcsuklik az énekes hangja, és a karmester "menti meg" elővett egy pálinkásbutykost, amitől sikerült mégis jól énekelni (ezt próbán nem csinálták:))) csak az előadáson, és majdnem felnyerítettem a poénon:))))))
de a női kar instruálása is nagyon jó volt, pl. 18-as tételnél, amikor a szerelmes nő sóhajtozik, hogy nem jön az ő kedvese, azt mondta hisztizzünk bele a "mingeselle chumet niet niet niet niet"-be...az előadáson kacsintott, jól sikerült:)))))))

és számtalan ilyen apróság, ami megédesítette azt a pár órát a FORTISSIMO-kon kívül is :)))))))

Katalin írta...

és bocsi a reklámért, de május 24-én a MÜPA-ban is elénekeljük (még nagyobb létszámmal)

http://www.programturizmus.hu/ajanlat-enekel-az-orszag.html

Andrea írta...

Katalin már a leírásod után is beleborzongok, hát még ott lenni, és énekelni....... csodás élményben volt részed az már biztos. Pécsre nem jöttök a Kodályközpontba?

Katalin írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Katalin írta...

Andrea, most jut eszembe, hogy július végén augusztus elején ott vagyunk a kórustalálkozón:

http://ecpecs2015.hu/uploads/content/pdf/Megjelent%20az%20EUROPA%20CANTAT%20fesztiv%C3%A1l%20programja%2007.18..pdf

Györgyi írta...

Katalin!
Májusban a MÜPA-ba igyekszem elmenni. Nagyon tetszik amiket írtál a koncertről és kíváncsivá is tettél. Imádtam olvasni a beszámolódat. Köszönöm, hogy leírtad.

Andrea írta...

Katalin!
Köszönöm szépen az információt, figyelni fogom - mint mindig, de most különösen a Ti előadásotokra fókuszálok)) - a programot, és feltétlenül ott leszek. Egyébként nálunk pld. a Mecsek Kórus /https://www.youtube.com/watch?v=wODDm0RqImI/, valamint a Bartók Béla Férfikórus /https://www.youtube.com/watch?v=_TmWgA038vw/ öregbíti Pécs hírnevét.