2015. január 11., vasárnap

Hankiss ElemérTegnap meghalt Hankiss Elemér. Pótolhatatlan űrt hagy maga után.
Hankiss Elemér: A televízió, a reklámok a nap huszonnégy órájában azt harsogják, hogy nagyszerű vagy, ártatlan vagy, te vagy a világ közepe, rajtad kívül semmi sem számít. Az emberi személyiségnek ez az egyre gátlástalanabb apoteózisa (isteni rangra emelése – a szerk.) a reneszánsz idején kezdődött, majd egyre erősödő hullámokban mára csaknem egyeduralkodó ideológiává vált. A szüleim, a nagyszüleim korában a főparancsolat még az volt, hogy „Szeresd felebarátodat!”. Ma viszont már az, hogy „Szeresd önmagad!”. A világban ma zajló háborúk és válságok arra utalhatnak, hogy lehetetlen továbbmenni azon az úton, amin az elmúlt száz évben haladtunk, az egyre radikálisabb és korlátlanabb individualizmus felé. Eric Hobsbawm brit történész azt írja: „Ha a múltra vagy a jelenre építjük a harmadik évezredet, akkor kudarcot vallunk majd. És a bukás ára, vagyis társadalmunk megváltoztatásának az alternatívája: a sötétség.”

"Hét éve kockázott a Halállal. A könnyedség, a laza csukló, a komoly tudóshoz nem illő kópés csalás együttesen mindig legyőzte a Halált. Bár minden éjszaka, amikor a sötétbe nézett, tudta, hogy vesztésre van ítélve. Pénteken ugyanolyan felszabadultan dobott. Oda se nézett. A Halál finoman hosszú ujjai közé vette a kockát, csavarosan megpörgette.
– Ez igen! Sikerült neki. Érdekes. És alighanem elnézést kért a Haláltól a sok-sok fáradságért, ahogy Lilitől, aztán az orvosnőtől, a nővérektől, az utoljára látott fáktól, az ég csíkjától, még a surrogó lélegeztetőtől is. Bocsánatot kért mindenkitől, önmagától, hogy ebben az ismeretlen világban alkalmatlankodott. – Még lettek volna kérdéseim. Mások halálát tisztességtelen aljasságnak, árulásnak tartotta. A magáét mellékesnek. Szombaton délután már kisimult, kissé szigorú arccal feküdt. Az őt siratókat csodálkozva nézné: – Várjatok, mindjárt elmesélem, hogy milyen. Semmiség."
NOL.hu

2 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Sajnálom őt.

Györgyi írta...

Az utolsó mohikánok egyike ment el általa,