2014. szeptember 23., kedd

Szeretet szüreteAz élet igazán a kedvesebbik orcáját mutatta meg nekünk az elmúlt hétvégén. Natiéknál voltunk családozni. Tanítani kellene , hogy így is lehet együtt lenni. Ölelőn, kedvesen, egymásra figyelve. Több generáció együtt. Ma már szinte kihalóban van az ilyen kedvesen, csak úgy együtt lenni élmény. Éltem az első perctől az utolsóig. Dédike  a maga csendességével és mosolyával adta meg az élet keretét. Natiék a hátterét, a gyerekeik a cselekvést, a picik pedig az örömöt. Teljes volt a békesség.  Még a nap is kibújt a felhők mögüli rejtőzködéséből.
Nincs az a pénzbeli gazdagság, ami pótolhatná azt a boldogságot, amit a családi szeretet ad. Senkinek sem kellett megmondani mit tegyen. A teendők észrevétlenül megtalálták a gazdájukat és könnyedén elvégezhető apróságnak tűntek. Nem voltak sztárok, sem főnökök. Természetesség és szeretet volt. 
A gazdagság nem pénzben mutatkozott, hanem belső szépségekben. Olyan volt ez a nap, mint egy tisztító kúra. A szeretetlenség okozta bepiszkolódás lemállott rólunk és fényruhába öltöztetett minket az egymás iránt érzett szeretet.
Olyan élményekben volt részem amiket vagy már, vagy még nem élvezhetek. Ancika Nati anyukája Édesanya szerető jelenlétét idézte elém. A sok unoka pedig a nagyszülősség semmihez sem hasonlítható kényeztető melegségét.  Kedves nem tudott betelni Kismaszat dajkálásával. A kicsi ember fityiszt mutatott a világnak. Öntudatlan apró mozdulatában  komoly életfilozófia fogalmazódott meg. Szabad fordítás a mozdulatáról  csak annyi, hogy
 " Fityiszt mutatunk neked te csúf világ! Mi akkor is boldogok leszünk!"
Natiéknak hála tele lett a szívünk szeretettel és hittel. Mire hazaértünk  már tudtuk, hogy képesek vagyunk mi is tovább adni a csodát a saját gyerekeinknek, unokáinknak. Gyönyörűségesen szép nap volt. Ha már ősz van, akkor használjunk ehhez méltó hasonlatot. Szüret volt ez a javából. A szeretet melegének  szürete. Remélhetően ez elegendő energiát ad mindannyiunknak  a hosszú télre. A szürke  szeretet mentes napokra, amikor a reménytelenség belepi a szívünket. Sajnos lesznek ilyen napok. Igyekezni fogok felidézni ezeket az órákat, szépségeket. Remélem, így könnyebb lesz átvészelni a sötétség idejét!
Nagyon finom élmény volt ennyi szeretetben megmártózni. Volt mit tanulni. Az önzetlen szeretet ma már szinte csak a bibliában van. Na meg ebben a CSALÁD-ban. Hálás vagyok, hogy részese lehettem ennek a csodás szüretnek.
Megint bebizonyosodott számomra az, hogy igazi gazdagság az , ha szerethetünk, és szeretve vagyunk.

18 megjegyzés:

Mamka írta...

Sugárzik belőletek a szeretet! Jó dolga lesz az unokátoknak! A képekből az jön ,ahogy porcikájáról porcikájára csodáljátok a kicsi embert.:))))

Rozsa T. (alias flora) írta...

"...igazi gazdagság az , ha szerethetünk, és szeretve vagyunk." Ebben benne van a lényeg, én is azt hiszem. Mindenesetre könnyebb lesz töle az élet minden probléma ellenére...

pave írta...

Jaj, de szépen leírtad most ezt! És igazán irigy-irigy vagyok most, ha lehet ezt mondani....

Éva írta...

Gyakoroltátok a várható unokázást is!

Györgyi írta...

Soha sem voltam a türelemről híres. Szinte topogok az egy helyben járás érzésétől. Annyira várom már az áprilist. Azonban egy keménynek ígérkező tél még előttünk van. Sebaj. Legalább sok meleg beszélgetős teázás, puha takaróval kuckósodás és sok jó film és könyv vár addig még rám.

Györgyi írta...

Problémák vannak is és lesznek is. Azonban szinte észrevétlenek maradnak, ha szeretet vesz körül minket.

Györgyi írta...

Pave! Nincs okod az irigységre. :-) Hisz az, hogy fogékony vagy ezekre a sorokra azt jelzi, hogy ismered és megéled ezeket az érzéseket. Tehát te is gazdag ember vagy. :-)))

Györgyi írta...

Mindenki másban érzi magát teljesnek. Mi a családban teljesedünk ki. ha nem lehetett volna ebben részem ma már nem élnék. Azt hiszem nem enyém ez az érdem. Ezt kaptam örökül a Mamáéktól és Anyától. Nekünk nem a tudomány, a pénz, vagy a hírnév adatott meg az utókornak átadandó üzenetnek. Bár szó se róla azok a kihívások is ínycsiklandozóak lehettek volna.
Minden ember élete egy üzenet. A miénk ezekről szólnak. Hiszem, hogy minden üzenet egyformán értékes. A Te üzeneteid a képeiden keresztül jönnek át. Békesség sugárzik belőlük. Manapság ritka kincs ez is .

G.Marta írta...

Kedves Boróka, remélem elolvasol, mielőtt késő lenne. Csak szólnék, hogy a Cherbourgi esernyőket most hétvégén valamelyik csatorna adja, így megnézheted, felveheted.
Mivel most két bejegyzésed egyben olvastam, a kettőre reagálok. Mindig csodáltam az összetartó, nagy szeretetben élő családokat, talán picit irigyeltem is, mivel sajnos csak a szülői szeretetben volt részem. Nagyon jó lehet ilyen bársonyos közegben létezni, tudni azt, hogy mindig minden esetben van kire számítani. Ebbe a szeretetbe érkezni egy picurkának, külön kegyelem. Legyen nagyon sok örömetek benne!!
A név korai kiválasztása nagyon fontos, Munkácsy életrajzi regényében, a Nap szerelmesében még fiatalon olvastam és nagyon rögződött bennem: kell, hogy ideje legyen annak a kicsiny léleknek arra formálódni. Mert mennyire másabb egy Mihály, mint például egy Imre. Ha megfigyeljük az embereket, ez nagyon igaz!

Holdgyöngy írta...

Az a jövendő nagypapi, külön tanulmány a picurkával! Nagyon szépen írtál, s egyetlen amit nem lehet pénzért megvenni, s milyen jó, ha körülvesz, átölel minket.

Töprengő írta...

De jó lehet négy generációs családban, békében, szeretetben, együtt! Sokszorozódik az öröm, megoszlik a bánat súlya, több váll emel, több kéz segít! Legyen benne nagyon sok örömötök! Boróka, kedves! Nagyon látszik rajtatok az unokavárás, a nagyi szerepre készülés, örömmel látom, milyen jól néz ki kezetekben Nati unokája! Várjuk már a tiéteket is!

Katalin írta...

A képeket elnézve látom szanta- meg széjjel olvadtak a leendő nagyszülők !:)))

Gyönyörű érzés ezeknek a kis CSODÁK-nak a kis húsukat finoman érinteni, beszimatolni a lényüket , nem lehet megunni, minden percben mozdul valami tüneményest
sok örömötboldogságot kívánok áprilisig és azután főleg :))))))

natimama írta...

Nem kell félni a téltől. Az október is ígér ezt-azt, a szép időn kívül. Azután pedig hipp és hopp, itt a mi hónapunk, a december. Tele várakozással, sok bögre finom, forró teával /csak nekem is gondolj ki valami finomságos italt a zimankós napokra... :o) /
Észre sem veszed, és itt az április. Attól fogva pedig nem lesz időd napsütést, szeretet-szüretet emlegetni. Ezt garantálom. :o)))))))

Nagyon jó volt ez a hétvége (is).

Györgyi írta...

Kedves Márta!
Köszönöm a film ajánlást. Igazán kedves tőled ez a figyelmesség. Tudod Natival gyerekkorunk óta vagyunk barátok. Ráadásul édesanyáink nem csak fizikailag hasonlítanak egymásra, hanem sorsukban is. Korán elváltak és szegények voltak. Mégis a legnagyobb kinccsel ajándékoztak meg minket. A család szeretetének erejével. Mivel nem volt apa így a bőrünkön tapasztaltuk meg milyen nehéz az élet nélküle. Így a házasságunkban a férjeinket talán jobban megbecsültük mint mások. Azt pedig szintén a gyerekkor ajándékaként éltük meg, hogy milyen jó , ha sokan segítünk egymáson. A több generáció ereje mindkettőnk életében hamar megmutatkozott. Így nem volt más dolgunk, mint az örökségünket megbecsülni és az utódainknak továbbadni. Végül kiderült, hogy gazdagabbak vagyunk, mint gondoltuk. Remélem az örökségünket tovább szaporítottuk és a gyerekeinknek jól adtuk át. Jelen életünket nézve úgy tűnik így van. Egyensúlyban van az életünk. Bánat és öröm békességben megfér egymással és harmóniát ad nekünk eredményül.

Györgyi írta...

Ha ismernéd Robit látnád, hogy az ő kezében minden gyerek jól áll. Ért a nyelvükön. Nem csoda, hisz maga is egy igazi tiszta gyermeki lélek. Nagyon jó vele az élet. Sose unatkozunk mellette. Igazi kincs egy ilyen társ.

Györgyi írta...

Izgalmas napok, hetek, hónapok várnak ránk. Bőven van mit tanulnunk ezen idő alatt. Azt hiszem pont elegendő időt adtak az égiek a tanulásra! Pláne ha ilyen klassz barátok közt múlathatjuk az időt. :o)

Györgyi írta...

Köszönjük.

Györgyi írta...

A te garanciád az sokat ér nekem. Októberben együtt huncutkodunk majd. Garantáltan sok élményről fogunk egymásnak beszámolni. Decemberben pedig lélegzetvisszafojtva várjuk majd a karácsonyi fények látványának szépségét. Januárban kicsit megpihenünk és kávézgatva mesélünk egymásnak a téli estéken. Finom lesz az is. Februárban ünneplünk megint. A lányok szülinapja igen mozgalmas élményekben gazdag programokat ígér. Márciusban már az izgalomtól toporgunk és észre sem vesszük majd, hogy hipp- hopp április van. Persze a bolondok napját azért még megünnepeljük, hisz az a mi napunk. Egy szónak is száz a vége programokban eseményekben nem lesz hiány. :o))) Ahogy elnézem örömteli időszak vár ránk.